Regulamin stołówki szkolnej
Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej
w Szkole Podstawowej Nr3 w Cieszynie
Na podstawie art. 126 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. Prawo oświatowe (Dz. U. z 2017.0.59 25 z późn. zm.)
Dyrektor szkoły zarządza co następuje:
- UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:
- Żywienie uczniów w naszej szkole odbywa się przez cały rok szkolny z wyjątkiem przerw świątecznych, ferii oraz dni wyznaczonych jako wolne od nauki.
- Ze stołówki szkolnej korzystają uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 3 w Cieszynie oraz pracownicy tej szkoły.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualne lub których dożywianie finansuje MOPS, GOPS, TPD, Rada Rodziców lub Sponsorzy.
- Wyżej wymienieni uczniowie zapisywani są na obiady po uprzednim zgłoszeniu tego faktu kierownikowi świetlicy i wypełnieniu wniosku o przyjęcie dziecka na obiady i zapoznaniu się oraz akceptacji regulaminu korzystania ze stołówki szkolnej.
- ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora szkoły, głównego księgowego i intendenta w porozumieniu z organem prowadzącym.
- Wysokość opłat za jeden posiłek jest podawana zarządzeniem dyrektora Szkoły Podstawowej Nr 3 w Cieszynie.
- Cena jednego obiadu dla uczniów i pracowników obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku - koszt wsadu do kotła.
- W roku szkolnym 2020/2021 ceny obiadów zostały ustalone na poziomie:
- obiad dla ucznia -3,50 zł
- obiad dla pracownika - 8,50 zł
- OPŁATY:
- Odpłatność za obiady dokonywana jest przez osoby chętne do korzystania wyłącznie w formie przelewów na podane konto szkoły, w nieprzekraczalnym terminie od 01 do 10 dnia miesiąca, w którym dziecko korzysta ze stołówki.
- Intendent Szkoły Podstawowej Nr 3 posiada imienną listę uczniów korzystających z obiadów.
- Dane do przelewów wraz z informacją o kwocie na dany miesiąc będą umieszczone na stronie internetowej szkoły oraz na tablicach informacyjnych przy wejściu na stołówkę oraz przy głównym wejściu do Szkoły.
- WYDAWANIE POSIŁKÓW:
- Posiłki wydawane są zgodnie z ustalonym harmonogramem obowiązującym w obecnej sytuacji związanej z wytycznymi dotyczącymi pandemii.
- Harmonogram wywieszony jest przed wejściem do jadalni oraz każdy wychowawca ma kopie ustalonych godzin schodzenia na stołówkę szkolną.
- W stołówce i na stronie internetowej szkoły znajduje się jadłospis na dany tydzień zatwierdzony przez Panią Dyrektor szefową kuchni oraz Intendenta.
- Posiłki przygotowane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.
- ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE OBOWIĄZUJĄCE PODCZAS PANDEMII:
- Każdy uczeń jest zobowiązany przed wejściem do stołówki zdezynfekować ręce płynem do dezynfekcji. (Nie dotyczy klas 1)
- Nauczyciel wraz z całą klasą wchodzą do stołówki szkolnej siadają na wyznaczone miejsce i tam spożywają zupę oraz drugie danie nie zmieniając stolika.
- Uczniowie nie korzystający z obiadów siadają na wyznaczone do tego miejsca na jadalni.
- Na jadalni szkolnej podczas wydawania posiłków mogą przybywać jednocześnie tylko 3 klasy (każda w osobnym boksie zgodnie z harmonogramem).
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom nie spożywającym posiłków w tym również rodzicom uczniów.
- Uczniowie spożywający posiłki ustawiają się w kolejce w holu szkolnym z zachowaniem, odpowiedniej odległości (przynajmniej 1m odstępu) oczekując na wejście, a wyjście następuje z drugiej strony stołówki tak, by uczniowie mieli jak najmniejszy kontakt między sobą.
- Po każdej klasie przeprowadzona zostanie dezynfekcja stolików oraz krzeseł przez personel kuchni, dopiero wówczas może wejść kolejna klasa w wyznaczonym przez harmonogram czasie.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- Nad bezpieczeństwem uczniów przebywających w czasie obiadu w stołówce czuwają nauczyciele.
- Uczniowie proszeni są o jak najmniejsze marnotrawstwo otrzymanego jedzenia.
Regulamin obowiązuje od 04 września 2020 roku